ForestCup

ForestCup-turnaussäännöt

Turnaussäännöt on laadittu siten, että kaikilla kouluilla ja luokilla on mahdollisuudet menestyä turnauksessa. Turnaussääntöjä suositellaan käytettäväksi jo koulun sisäisissä peleissä. Säännöt on muokattu virallisista salibandysäännöistä turnaukseen sopiviksi ja tulkinnoissa noudatetaan Suomen salibandyliiton (SSBL) sääntöjä ja tulkintoja. Koulun kaikkien kahdeksasluokkalaisten kokonaismäärän ollessa 30 tai alle, voivat eri luokkien oppilaat muodostaa yhteisen joukkueen.

1. Kentällä on samanaikaisesti maalivahti ja 3-5 kenttäpelaajaa, kentän koosta riippuen.

2. Kentällä sekajoukkueet: pelattaessa 3 kenttäpelaajalla vähintään 1 tyttö kentällä, pelattaessa 4-5 kenttäpelaajalla vähintään 2 tyttöä kentällä. Jos maalivahti on tyttö niin toinen tyttö kenttäpelaajana riittää.

3. Lisenssipelaajia (Ssbl:n lisenssipelaaja) saa kentällä olla korkeintaan yksi kerrallaan. Jos siis maalivahti on lisenssipelaaja niin kenttäpelaajissa ei voi olla samanaikaisesti lisenssipelaajia.

4. Joukkueeseen kuuluu vähintään 6 pelaajaa, enintään 16. Sillä kokoonpanolla, minkä osallistuva koulu/luokka on ilmoittanut pöytäkirjaan ensimmäiseen aluefinaalin/valtakunnan finaalin otteluun, pelataan koko turnaus. Eli kokoonpanoa ei voi vaihtaa kesken turnauksen. Tällä turvataan se, ettei isommat koulut saa kohtuutonta etua pienempiin kouluihin nähden.

5. Kaikille pelaajille on taattava yhtä paljon peliaikaa.

6. Peliaika on juoksevaa peliaikaa. Aluefinaaleissa voidaan pelata 2 x 20 min (vaihtoehtoisesti 2 x 10 min). Valtakunnan finaalissa jaetaan joukkueet kahteen lohkoon ja peliaika on 2 x 10 minuuttia. Sijoitusotteluiden peliaika on 2 x 20 min ja jos peli päättyy tasatulokseen suoritetaan rangaistuslaukauskilpailu välittömästi.

7. Pelialue on koulun alkupeleissä käytettävissä oleva liikuntasali. Laidoilla, penkeillä tms. pyritään rajaamaan vaikeasti pelattavat alueet. Alku- ja välisarjanturnauspäivinä sekä finaaleissa pelialueena on virallinen salibandykenttä (20 x 40 metriä)

8. Maalin koko on vähintään 90 x 106 cm. Suositellaan käytettäväksi virallista maalin kokoa: 115 x 160 cm. Maalin edessä on maalialue, missä maalivahti saa ottaa pallon käteensä. Maalivahdilla ei saa olla mailaa eikä räpylää. Maalialueen virallinen koko on 4 x 5 m. Tuomari valitsee sopivat viivat, mikäli virallista maalialueen kokoa ei ole tai sitä ei voida merkitä.

9. Maalivahdin alue on maalin edessä oleva alue, jossa vain maalivahti voi olla. Kenttäpelaaja ei saa tälle alueelle astua. Mailalla voi alueella pelata. Maalivahdin alueen virallinen koko on 2,5 x 1 m. Maalin etureuna asetetaan maaliviivalle.

10. Maalivahdin on viipymättä toimitettava pallo peliin. Maalivahdin heiton on osuttava joko lattiaan tai kenttäpelaajaan ennen kuin pallo ylittää keskiviivan.

11. Maalivahdilla täytyy olla suojavarusteet. Pakollisia ovat kasvosuojus ja alapään suoja.

12. Mailana käytetään salibandymailaa, lapaa ei saa teipata. Lapaa ei saa käyristää enempää kuin 30 mm. Pallona käytetään salibandypalloa.

13. Pelijakso ja peli maalin jälkeen aloitetaan kiistapallolla keskipisteestä, kumpikin joukkue omalla puolella.

14. Maali syntyy, kun pallo ylittää kokonaan maaliviivan (myös maalikehikon siirtyessä paikoiltaan). Hyökkäävä pelaaja voi tehdä maalin vain mailalla. Mikäli pallo menee hyökkääjän tai puolustajan jalasta tai vartalosta maaliin tahattomasti, maali hyväksytään. Tuomari tulkitsee tilanteen.

15. Mikäli pallo katoaa pelialueelta, sisäänlyönnin suorittaa joukkue, joka ei pelannut palloa yli. Sisäänlyöntipiste on noin yksi metri kentän reunasta. Jos pallo menee päädystä yli, jatketaan peliä lähimmästä pelinurkkauksen kiistapallopisteestä. Vastustajan on oltava kolmen metrin päässä.

16. Vapaalyönnistä saa tehdä suoraan maalin. Vastustajan on oltava kolmen metrin päässä.

17. Jalalla saa ohjata pallon omaan mailaansa - ei kanssapelaajalle. Pallon potkaiseminen itselle useammin kuin kerran on kielletty.

18. Mikäli joukkuetta vastaan tehdään maali sen pelatessa alivoimalla, jäähy päättyy.

19. Tahallinen käsien tai pään käyttäminen pallon tavoittelussa on kielletty.

20. Palloa ei saa pelata mailalla tai jalalla yli polvitason.

21. Mailalla saa pelata vain palloa. Vastustajan mailan painaminen, sitominen ja nostaminen on kielletty. Vastapelaajan mailan lyöminen tai pelaaminen vastustajan jalkojen välistä on kielletty.

22. Taklaaminen, kiinnipitäminen, työntäminen tai estäminen on kielletty.

23. Kenttäpelaaja ei saa pelata ilman mailaa.

24. Maastapelaaminen on kielletty (= molemmat polvet tai toinen käsi lattiassa).

25. Pallollinen pelaaja ei saa edetä takaperin kohti vastustajaa.

26. Vapaalyönnin (tai jäähyn 2-5 min suoraa aikaa) aiheuttavia rikkomuksia ovat seuraavat (tähdellä merkityt aiheuttavat jäähyn, niiden ollessa tahallisia tai toistuvia):
- vastustajan mailan nostaminen tai painaminen
- korkealla mailalla pelaaminen
- tahallinen kädellä tai päällä pelaaminen
- tahallinen vastustajan mailaan lyöminen (vrt. huitominen yhdellä kädellä)
- maassa pelaaminen
- vastustajan taklaaminen, kiinnipitäminen, työntäminen ja estäminen
- pallon potkaiseminen kanssapelaajalle
- liian monta pelaajaa kentällä
- mailan heittäminen
- pelaaja ei siirry kolmen metrin päähän pallosta vapaa- ja sisäänlyönnissä
- vaarallinen pelitapa: rangaistuslaukauksen voi tuomita rikkeestä, joka tapahtuu selvässä maalintekotilanteessa, estäen maalin.

27. Sarjassa joukkueiden paremmuuden määrää:
Sarjan peleissä voittajat menevät jatkoon. Valtakunnallisessa finaalissa pelataan lisäksi sijoituspelit. Aluefinaalin lohkovaiheessa pisteiden ollessa samat ratkaistaan jatkoon menijät seuraavasti:
1.Keskinäisen ottelun tulos
2. Maaliero
3. Tehtyjen maalien määrä.
4. Jos em. seikkojen ollessa tasan, ratkaistaan jatkopaikka arvalla.